Ur en busschaufförskas dagbok
I linjetrafik höjs inga ögonbryn vid åsynen av en kvinna bakom ratten. När jag kör turistbuss, hamnar jag däremot ständigt i rampljuset och under luppen. Denna dag var signifikativ:
NYNÄSHAMN kl 08:30
Vi är två bussar som ska hämta en grupp handikappade afrikaner från 15 olika nationer, för en sightseeingtur i Stockholm. När jag anländer står min kollega Roffe och pratar med den kvinnliga gruppledaren. Hon sträcker fram tassen och säger:
"- Jaha, det är du som är guiden i den andra bussen, så trevligt." (...och så måste jag förklara vad jag egentligen gör...)
En stund senare möts vi upp av den manliga arrangören. Gruppledaren presenterar mig som "den andra busschauffören", varpå arrangören utbrister:
" - Jaha, en co-driver!" Gruppledaren korrigerar snabbt sin kollega:
"- Nej, nej, hon är OCKSÅ busschaufför, hon kör sin egen buss."
.......
SMÅDALARÖ 17:30
Efter dagens sightseeingtur ska jag hämta ett gäng på Smådalarö Gård för att köra dem in till stan. När en av passagerarna stiger på, säger han:
"Oj, en TJEJ som kör!"
.......
STOCKHOLM CITY 22:45
Så var det dags för kvällens sista körning. Vi är ett 25-tal bussar som ska hämta publiken från Oscarsteatern och köra dem till sina respektive hotell. Vi har märkligt nog ingen trafikledare på plats. Det är givetvis kaos och totalstopp på Kungsgatan. Publiken är indelad i grupper med varsin ledare, som ska guida dem till bussen som ska ta dem till rätt hotell. "Min" gruppledare, en pratglad göteborgska, hittar snabbt min prydligt uppställda och korrekt numrerade buss:
"- Hej...! Jag ringde telefonnumret jag fått av er trafikledare och kom till ett mobilsvar där jag hörde en kvinnlig röst. Jag hade ingen aaaaning om att vi skulle få en kvinnlig chaufför, det är det ingen som har sagt till mig...!"
Hon springer och hämtar sin grupp och de börjar kliva ombord. En av de första som kliver på är en äldre man, som istället för att säga "hej" som brukligt är, istället låter undslippa:
"OJ - en KVINNLIG busschafför!!"
Vi är instängda av bussar, bilar och taxis. Till slut ledsnar jag, klättrar med vänsterhjulen över mittrefugen och kör förbi det stillastående kaoset. Ledaren griper omedelbart mikrofonen och säger:
"- Där ser ni!! KVINNOR KAN!!!!" Varpå hela bussen applåderar.
Hela den 3 minuter långa resan från Oscarsteatern till hotell Amaranten ska det avhandlas kvinnliga busschaufförer och vad DUKTIGA vi är (!) När passagerarna kliver av upprepar var och varannan "o, så duktig du var", "det där gjorde du bra" etc. .......
EPILOG
Läs om den här texten – men byt genus och föreställ dig att den handlar om en MANLIG chaufför i samma situationer...
Absurd tanke, inte sant? Rentav otänkbar.
Earth Hour 28 mars 20.30-21.30
Den 28 mars kl 20.30 kommer jag att släcka alla lampor, med sympatierna hos den nu pågående kampanjen som bland annat syns i mjölkdisken, där Arla nu föregår med ett beundransvärt gott exempel genom att distribuera svarta mellanmjölkförpackningar och uppmaningen att släcka lamporna i en timme. Jag skulle vilja utöka den kampanjen genom att vi även ställer alla bussar under den timmen. DET skulle få enorm genomslagskraft, men bussföretagen är väl för snåla för att göra något så enkelt, effektfullt men drastiskt. Tyvärr.
Världsmästare i radiobil
Idag träffade jag en Världsmästare. En som minsann kört massor av (SL-) buss – och vet allt.
Att man inte kan köra motsolsvändning i Älvnäs, t.ex. För då kvaddar man brevlådor.
Jag har i 6 års tid alltid gjort motsolssväng i Älvnäs. Och ännu inte orsakat en skråma på vare sig buss eller annat. Inte i Älvnäs, ingen annanstans heller. Förstod förresten inte problematiken. Men det kan bero på att jag faktiskt är Bussförare. På riktigt.
I mitt ordinarie jobb kör jag turistbuss i beställningstrafik. Det innebär att man får veta typ kl 17 dagen innan, varthän man ska nästa dag. Det kan bli en del googlande och koll på t.ex. eniro, viamichelin.com och andra sajter på kvällen. Varje dag innebär nya vägar, nya resmål, nya problem att lösa. Det kan bli allt från gröna stugan till höger efter avfarten mot Hålahult, till Paris eller Åre, Glasriket i Småland eller Carl Larssongården i Dalarna. Men det kan också (främst sommartid) vara fruktansvärt "trivialt", med hämtningar från Arlanda eller olika kryssningsfartyg i olika hamnar, sightseeing runt Stockholm efter guidens nyckfulla realtidsönskemål etc.
Det går liksom inte att ropa på radion och säga att det är jättekallt i bussen, dörrarna fungerar inte som de ska, ena halvljuset är trasigt eller nåt annat och så får man en utbytesbuss och blir gullad med av "kamratstödjare"och sen tagen ur tjänst med fullt betalt för det var så HEMSKT allting...! Kör du buss på riktigt, får du tamejfan lösa de där problemen alldeles själv. Men så är man också ordentligt förberedd – och får lön för mödan (tolka det hur du vill, men fråga mig INTE).
I turisttrafikbranschen brukar de skoja och säga att linjetrafik är som att köra radiobil. Stannar den, är det bara att klaga så får man en ny. Och inga vägar är nya.
Det är väldigt sant.
Jag har en fot i båda världarna, men dojjan står i Favoritvärlden...
Ska faktiskt bli skönt att slippa både radiobilar och Världsmästare snart, när turistsäsongen drar igång. Men liksom varje säsong kommer jag sakna mina underbara, fantastiska, härliga vänner på öarna...
Utom Tusenåringarna och Världsmästarna.
PS. Kom och prova! Fråga hur man grejar högfjället vid peak season och snökaos. Snökedjor, anyone? Be någon byta dina trasiga lampor och säkringar, fixa korvkokarn som frusit sönder. Få gruppen att putta igång bussjäveln och ta den på en växel i Paris. Varmt välkomna, Tusenåringar och Världsmästare – ni får sparken långt innan ni hajat att käppen bredvid förarplatsen är en växelspak.
Lite respekt för en brokig skara?
Kära Passagerare,
har du någonsin undrat vems händer du lägger ditt liv i varje dag? Vem som bär ansvaret för att dina barn, din älskling och dina vänner kommer säkert och tryggt fram till skolan, arbetet, hemmet? Vem han/hon är som sitter där bakom ratten, som gör sitt yttersta för att hantera halka, tidtabeller, fuskåkare, förfrågningar, klagomål, fyllebråk, skrikiga barn, spretiga ungdomar och just dig – bland alla tusentals ansikten som passerar revy under veckan.
Det är en sällsynthet med människor som med vett, vilja och karriärtänkande väljer yrket busschaufför. De allra flesta bara "blir" det. Av olika anledningar. Merparten har helt andra yrkesutbildningar och -erfarenheter. Bara hos oss på lilla Tappströmsgaraget har vi som exempel ingenjörer, skådespelare, säljare, en arkitekt, en (hovleverantörs)smed, optiker, missbrukarvårdare, polis, AD/grafisk formgivare, lärare... Listan kan göras hur lång som helst. (I synnerhet om vi skulle fortsätta med att räkna upp alla invandrade kollegor inom SL som är högkvalificerade inom sina yrkeskårer i sina tidigare hemland, men inte har så lätt att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.)
Är det finare att vara akademiker med a-kassa, än att köra buss och inte vilja ligga samhället till last?
Vi borde bli bemötta med betydligt mer respekt än vi ofta blir, anser jag. Många av oss som kör dig och din familj, i ur och skur, har likvärdig eller bättre utbildning och ibland en ansenligt större livserfarenhet än vad du har. Men vägrar vara samhällsparasiter. Och dessutom har vi ditt liv i våra händer.
Jag menar inte att låta nedlåtande.
Men det kanske du inte heller gör...?
Men det kanske du inte heller gör...?
The Wheels on the Bus
Nyhetens (o)behag
Sedan 1 mars har ett nytt bussföretag tagit över vårt trafikområde.
Delvis ny ledning, nya bussar, nya rutiner – och också några nya kollegor.
Allt går inte helt smärtfritt. Jag sitter som handledare (internt kallat "ledstång") längst fram i bussen på handikapplatsen (internt kallat "rallystolen"). Min adept tog visserligen D-körkortet 2005 men har inte kört buss sedan dess. (Och aldrig någonsin fått öva köra ledbuss, för den delen. Kontentan av det ska jag beskriva snart.)
Buss-PCn får spader och skriker ut 15 hållplatser åt gången och startar ideligen om. Min "elev" blir självklart förvirrad. Bussarna är för övrigt "nya" – hämtade från Danmark kanske och saknar mycket av vad som krävs för våra förhållanden. Vi fryser som små kurande möss halva dagen. Reglagen är också nya för oss båda. Dessutom kör han på tok för återhållsamt vilket gör att de flesta av dagens annars naturliga bensträckarchanser går om intet – måste i princip tvärvända vid ändhållplatserna och försöka "köra ikapp".
Det misslyckas.
Många trafikanter klagar på allt och inget. Vissa är direkt otrevliga.
Jag får till slut ont i huvudet.
Mot kvällen ber jag trafikledningen om huvudvärkstabletter och för att hinna svepa i mig 3 cl kaffe, gå på muggen + ta ett bloss (allt inom sammanlagt 5 minuter) ber jag min elev att köra ut bussen från garageplan till hållplatsen, så ska jag möta honom där.
Han kommer aldrig.
Ledbuss. Container bredvid grindstolparna. Missbedömning. KRASCH!! Där fastnade han. Två sidorutor totalkvaddade och grinden blockerad. Efter många om och men får jag hämta ut en (fabriksny) buss. 20 minuters försening. JAG kör nu. Passagerare spyr fullständigt galla över mig. Kör tidseffektivt och sammanbitet samtidigt som jag försöker lära mig bussens alla knappar och reglage. Missar på grund av förseningen kvällens sista bensträckarmöjlighet men lyckas i alla fall slutligen komma ikapp med tidtabellen på vägen tillbaka från Mörby.
Idag fick vi en välkomstpresent av vår nya arbetsgivare. Väska med termos och kaffemugg + en almanacka. Eftersom vår förra arbetsgivare sniket tog med sig våra gamla slitna men behövliga förvaringsskåp, ställde jag mitt paket ihopsnörat med namnlapp i ett hörn på fönsterbrädan i fikarummet. Det blev stulet inom loppet av några timmar. MAKALÖST. Nya kollegor borde kännas kul att få. Nu går man och tittar snett på varenda en av dem!
Fortsättning följer. Tror jag.